Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Στο top 5 ο "Κυνόδοντας" !?!


Υποψήφιος για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας είναι ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, 33 χρόνια μετά την τελευταία παρουσία ελληνικής ταινίας στη λίστα με τις πέντε καλύτερες ξένες. Η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα φετινά Όσκαρ έγινε το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) στο Λος Άντζελες και η τελετή απονομής θα γίνει στις 27 Φεβρουαρίου στο Λος Άντζελες.
Ο «Κυνόδοντας» έχει να αντιμετωπίσει στην πεντάδα τις ταινίες: «Biutiful» (Μεξικό), «In a Better World» (Δανία), «Incendies» (Καναδάς), «Outside the Law» (Αλγερία).

Ο "Κυνόδοντας" έχει ήδη κερδίσει έδαφος σε αρκετά φεστιβάλ ανά τον κόσμο :
  • Τον Μάιο του 2009 κέρδισε το πρώτο βραβείο του τμήματος «Ένα κάποιο βλέμμα» («Un certain regard») στο Φεστιβάλ των Καννών.
  • Τον Αύγουστο της ίδια χρονιάς απέσπασε το ειδικό βραβείο της επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο.
  • Το Νοέμβριο του 2009 «έφυγε» από το 20ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Στοκχόλμης με το βραβείο καλύτερης ταινίας.
  • Στην απονομή των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, τον Μάιο του 2010, ο «Κυνόδοντας» απέσπασε πέντε διακρίσεις, μεταξύ αυτών τα βραβεία καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας.
  • Τελευταία διάκριση για την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου ήταν η απονομή του βραβείου καλύτερης ταινίας στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Λιουμπλιάνας τον περασμένο Νοέμβριο.
Ας τους ευχηθούμε καλή τύχη λοιπόν!

via: ta nea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου