Το facebook έχει μπει στη ζωή μας για τα καλά, με τα θετικά και τα αρνητικά του στοιχεία! Στη χώρα μας φαίνεται να άργησε λίγο, αλλά μας κατέκτησε πανηγυρικά! Μάλιστα βάσει στατιστικών στοιχείων 3,1 εκατομμύρια Έλληνες έχουν ενεργό λογαριασμό facebook και ο μέσος αριθμός φίλων του κάθε user είναι 220 (σε αντίθεση με το μέσο αριθμό των υπόλοιπων users παγκοσμίως που είναι 130). Άρα όχι μόνο θέλουμε να κάνουμε 'socializing' αλλά θέλουμε και να είμαστε πολύ κοινωνικοί, θέλουμε να μαθαίνουν όλοι τα νέα μας!
Βέβαια αν το δεις από την άλλη πλευρά, πέραν του socializing, είμαστε φακελωμένοι για τα καλά, όπως αναφέρουν συνήθως οι 'αντι-facebookιστες'! Κυκλοφορούν προσωπικά στοιχεία μας στο διαδίκτυο, φωτογραφίες, τα ενδιαφέροντά μας, οι αδυναμίες μας...και ανάλογα με το πόσο heavy user είσαι μπορεί κάποιος να γνωρίζει το που ακριβώς βρίσκεσαι κάθε στιγμή!!! Τα στοιχεία αυτά δεν διαγράφονται ακόμα και αν διαγράψουμε εμείς οι ίδιοι το λογαριασμό μας...έτσι πρέπει να είμαστε όλοι κάπως προσεκτικοί με το όλο θέμα.
Παράλληλα, το facebook μας 'προδίδει'! Σήμερα για παράδειγμα διάβαζα ένα άρθρο για τον Richard Barton, τον οποίο πρόδωσε το facebook για τη διγαμία του! Το 2010 αρραβωνιάστηκε μια γυναίκα που νόμισε πως ήταν χωρισμένος, έσβησε την πρώην γυναίκα του από τους φίλους του στο Facebook, παντρεύτηκε τη νέα γυναίκα και ανέβασε φωτογραφίες στο διαδικτυακό προφίλ του. Η πρώην όμως, την οποία ο Richard δεν είχε μπλοκάρει στις ρυθμίσεις του, μπορούσε πολύ άνετα να δει τις φωτογραφίες από τον ωραιότατο παραλιακό τους γάμο κι έτσι έστειλε την αστυνομία να τον συλλάβει. Σημασία έχει βέβαια πως δικαιώθηκε η πρώην γυναίκα του!
Θα σκεφτείτε πως αυτό είναι ένα ακραίο περιστατικό..αν κοιτάξουμε προσεκτικά όμως την facebook καθημερινότητά μας θα διαπιστώσουμε και πολλές άλλες στιγμές ΄προδοσίας'! Αν κάποιος σου έχει στείλει ένα μήνυμα μέσω fb για παράδειγμα και αμελήσεις να του απαντήσεις, αλλά κάνεις κάποιο status update ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, μπορεί να θεωρήσει πως τον αγνοείς. Ή ακόμα αν έχεις μόλις χωρίσει (με άσχημο τέλος...), μπαίνεις σε διαδικασίες απόκρυψης στοιχείων από τον/την πρώην σου, άντε να αλλάζεις τα privacy settings να σκέφτεσαι τι πρέπει ή δεν πρέπει να ξέρει πλέον για σένα. Και όταν γίνεται το αντίθετο, και ο/η πρώην σου μοιράζεται μόνο ορισμένες πληροφορίες με σένα τότε μπαίνεις σε διαδικασίες block/report/unfriend κλπ. που είναι συνήθως μία η λύση. Άλλες στιγμές μαθαίνεις υπερβολικές λεπτομέρειες για τους facebook φίλους σου, ακόμα και νέα που ίσως για εκείνους να είναι ευχάριστα αλλά για κάποιον τρίτο να είναι δυσάρεστα...ή αναπάντεχα!
Κάποτε έλεγα πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μας καταστρέφει το facebook, είναι όμως τόσο μεγάλη η δύναμή του, που ζυγίζοντας τα πράγματα δε μπορούμε να κάνουμε και χωρίς αυτό. Mας στήνει λοιπόν παγίδες καθημερινά το facebook, ή τις στήνουμε εμείς στον εαυτό μας?!?
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου