Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

" Blue Valentine "...


Πώς μια σχέση φτάνει από τον έρωτα και την ευτυχία, στη διάλυση και την απόσταση; Η ταινία του Ντέρεκ Σιανφράνς παρακολουθεί αυτή την πορεία στη σχέση του Ντιν και της Σίντι, δύο ανθρώπων που από μια τυχαία συνάντηση αποφάσισαν να φτιάξουν μια οικογένεια, αλλά ο χρόνος και η φθορά διέλυσαν τα πάντα. Μία ταινία με τίτλο 'Βlue Valentine', που βγαίνει στους κινηματογράφους το Φεβρουάριο, που παίρνει καλές κριτικές, που η ερμηνεία της Michelle Williams είναι υποψήφια για Όσκαρ..σε προκαλεί να τη δεις!
Έτσι λοιπόν αποφάσισα κι εγώ να περάσω το χθεσινό μου βράδυ παρέα με το 'Blue Valentine'...και ομολογουμένως το μετάνιωσα...! Αρχικά πρέπει να παραδεχτώ πως είναι ένα 'ειλικρινές και ανθρώπινο δράμα', όπως το παρουσίασε το αθηνόραμα...αλλά από την άλλη...ήταν υπερβολικά ειλικρινές και υπερβολικά αληθινό! Ως σενάριο δε θα το έλεγα πρωτότυπο, είναι μία ακόμα αφήγηση με φλας μπακ, ξεκινώντας από το σημείο που η σχέση βρίσκεται ένα βήμα πριν το τέλος...
Σίγουρα μας αποδεικνύει πως τίποτα στις μακροχρόνιες σχέσεις (συνήθως...) δε θυμίζει την πρώτη εποχή του έρωτά τους. Με διαρκή φλας μπακ, ο Σιανφράνς περιγράφει τη γνωριμία τους, όταν εκείνη ήταν ακόμη μαθήτρια που ήθελε να γίνει γιατρός και εκείνος μεταφορέας στο γηροκομείο της γιαγιάς της. Τα τραγούδια που τής έλεγε. Το πώς κοιτούσαν ο ένας τον άλλον. Το ξύλο που εκείνος έφαγε από τον τότε φίλο της Σίντι..μία δηλαδή κάπως συνηθισμένη ιστορία...
Η ιστορία όμως αυτή έχει ελάχιστες γλυκανάλατες στιγμές, κι από την άλλη πολλές σκηνές τσακωμού, που καταντάει λιγο βαρετό να βλέπεις συνέχεια το ίδιο ζευγάρι να προσπαθεί να εκφραστεί χωρίς ουσιαστικά να εκφράζεται...να περιμένεις 114' πως κάτι συναρπαστικό θα συμβεί...πως κάτι διαφορετικό θα σου δείξει, έστω και στο τέλος..αλλά δεν! Δε λέω πως όλες οι ταινίες πρέπει να μας δώσουν την ικανοποίηση του happy end, αλλά πρέπει να μας δώσουν κάτι...κι αυτό κατά τη γνώμη μου έλειπε!
"Σκηνοθεσία με συναίσθημα και καταπληκτικές ερμηνείες", την περιέγραψε η καθημερινή...οφείλω όμως κατά το ήμισυ να διαφωνήσω. Με βάση το σενάριο, οι ερμηνείες και των δύο ηθοποιών ήταν ικανοποιητικές, υπήρχε μεν συναίσθημα..αλλά έλλειψη της εξέλιξης του συναισθήματος!
Δε θα σας το συνιστούσα...αλλά από την άλλη περιμένω και τη δική σας άποψη....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου